Вторник, 02 Ноември 2021 14:38

Рупите – магическо и енергийно кътче на Земята

Рупите – магическо и енергийно кътче на Земята

По нашите земи има много енергийно заредени кътчета и за едно от тях се счита местността до село Рупите. Намира се в източното подножие на изгасналия вулкан Кожух планина /281 м/, община Петрич, област Благоевград. Разположена в Петричко-Санданската котловина, Рупите е защитена местност, която привлича много туристи и нашенци от различни краища на страната.

Тук в последните години от живота си живее българската пророчица Ванга. Финансиран от самата нея, е построен храмът „Света Петка Българска“ в близост до къщата й. Местността заедно с църквата е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Не случайно Баба Ванга казва:

„Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.“

Мястото е популярно и със своите минерални извори. Тези води са от съществено балнеоложко значение и са широко използвани за рехабилитация и санаториално лечение. Терминът спа е свързан с водолечението, познато като балнеотерапия (лат. balneum, баня). Това е форма на лечение на заболявания чрез къпане, което обикновено става в местата с минерални извори (спа). Макар да се различава от хидротерапията, балнеолечението има някои припокривания в практиката и в основните принципи с нея. Много минерални води в спа-центровете са богати на специални минерали като силиций, сяра, селен и радий. Прочетете повече за ползите от балнеотерапията тук.

Районът е единственото място в страната, където могат да се наблюдават и четирите вида наши костенурки, почти всички видове змии, също и балканската чесновница, както и малкият речен кефал. В района се срещат близо 201 вида птици. Тук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя на птиците.

Понастоящем местността Рупите е благоустроено парково пространство с няколко малки постройки, в които са уредени гостилница,  кафене и магазини предлагащи сувенири и местни плодове и зеленчуци.

При възможност, препоръчваме да посетите мястото на 15 август. Всяка година на  „Успение Богородично“ се провежда традиционен събор. Футболът и народната борба са популярни мероприятия по време на събора. Свири се традиционна музика, танцуват се местни танци и се предлагат лакомства.

Какъв по-добър начин да се потопите в атмосферата на това магическо и енергийно кътче на Земята?