Вторник, 09 Ноември 2021 12:19

От град Сандански до връх Синаница

От град Сандански до връх Синаница

Днес ще ви разкажем за връх Синаница - един от чудните върхове на Пирин.

Извисява се на 2 516 м. Наричан е още Разцепения връх, Варовитата чука или Чуката. Издига се на Синанишкото странично било, на югозапад от връх Георгийца и на запад от Момин връх. Изграден е от розово-сив мрамор. Има характерен разцепен вид, поради което не може да се сбърка, когато се гледа от югозапад, например от град Сандански. До върха може да се стигне от хижите Вихрен, Беговица (Каменица), Яне Сандански или заслон Спано поле.

Връх Синаница е любим за посещение от много туристи. До върха може да се стигне от хижите Вихрен, Беговица (Каменица), Яне Сандански или заслон Спано поле. Ще Ви разкажем в детайли за предпочитания от нас маршрут до него. В зависимост от това каква е физическата Ви подготовка и до колко часови преходи се чувствате добре, можете да паркирате превозното си средство на няколко места.

От гр. Сандански до местност Попина лъка пътят е приблизително 20 км. След това се отправяме се към заслон Спано поле, докъдето пътят е приблизително 9 км или 3 часа. Стигайки до разклона на хижа Вихрен, Синаница и заслон Спано поле, продължаме в последната посока. Тя е надясно, а пътят е широк и полегат. По него може спокойно да се карат джипове. Няма маркировки, но движейки се по поетия широк път, няма как да се объркате. С кола може да стигнем до „Водохващането“. Оттук до заслона остават около час и половина време. Когато стигнем заслона, на хижата има къде да си отдъхнем и да хапнем. Предстои да поемем по пътя към Синанишка порта, който трае приблизително час и половина. Маркировката е кафява и колова. След като стигнем е важно да се следват, защото другата - жълта маркировка, ще ни отведе до хижа Вихрен. Пътеката по хълма към върха става малко по-стръмна. Пътят трае около час и половина. Всъщност тук имаме два варианта: през билото и Момин връх или през подсичащата пътека. Препоръчваме да изберете втората пътека, ако искате да избегнете най-стръмните участъци, за които е препоръчително да разполагате с щеки и подходяща екипировка.

Връх Синаница ще Ви омае със своята красота и невероятната си планинска гледка. В далечината се открояват върховете: Бански суходол, Кутело, Муратов и Вихрен. Също така можем да видим град Кресна и езерото Синаница.

Можете да разгледате всички възможни пътища и ориентири за Вашия преход на картата тук.

Когато уморени след този преход си почивате в Интерхотел Сандански, може да гледате върха от своята тераса, да пиете топъл чай и да се чувствате истински удовлетворени от прекарания ден в омайната Пирин планина.

Очакваме Ви!