Сряда, 24 Август 2022 14:12

Минералната вода – богатството на Сандански

Минералната вода – богатството на Сандански

Град Сандански е популярен с изобилието от минерални извори в района. Те са около 80 на брой. Още от древността минералната вода е притегателна сила за хората и е една от причините за създаването, развитието и просперитета на града.

Той е официално признат природен балнеологичен център за лечение на заболявания на дихателната система. За това до голяма степен допринася и благоприятният климат в района. Намира се в подножието на Пирин планина и е разположен от двете страни на река Санданска Бистрица. Посетителите от България и чужбина избират гр. Сандански като дестинация за почивка или лечение целогодишно.

Изворите в района са с температура от 42-81° С. Минерализацията на водата е ниска и варира около 0,57 – 0,69 g. Лечебните свойства на водата се дължат на богатия химически състав. Част от него са следните елементи: бор, литий, стронций, германий и други метали. Водата съдържа още хипертермални, хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви, флуорни (F=4 -7 mg/l), метасилициева киселина. Минералните води в района са бистри, без мирис и годни за пиене.

Едно от най-посещаемите места с минерална вода е чешмата пред Интерхотел Сандански. Лесно достъпното находище е емблематично място за града. Намира се непосредствено пред хотела, до моста над река Санданска Бистрица, а зад нея започва да се простира градския парк „Свети Врач“. Температурата на водата е около 76° С.

Минералната вода в Интерхотел Сандански се използва целогодишно във всички басейни на територията на хотела. Гостите могат да плуват във вътрешния басейн, който е с полуолимпийски размери - 25М X 12.5М. Температурата на водата му е 30 - 32 °С. Двата външни басейни са с температури от 30 - 32 °С и 36-38 °С.

Минералната вода се използва при всички спа терапии и програми. Спа центърът е разположен на три нива и предлага сауна, парна баня и кабинети за лечебни, спа и козметични процедури. Предлагат се хидротерапии, релаксиращи и лечебно-възстановителни програми и много други. Предпочитана спа терапия от гостите на хотела е луксозното изживяване, което включва хидромасажна вана, озонов пилинг за тяло, термална маска за тяло, както и финален крем с озон. Разгледайте повече за всички терапии тук.

Балнеологичният и медикъл център в Интерхотел Сандански е един от първите на Балканския полуостров. До днес той е предпочитана локация за лечение от хора с проблеми при:

  • болести на горните дихателни пътища: хронични ринити, синузити;
  • неспецифични белодробни заболявания: хронични бронхити, състояния след пневмония или ХОББ;
  • невралгични показатели: плексит, радикулит, дископатия;
  • алергия на кожата: уртикария, псориазис;
  • някои бъбречни заболявания и нарушения на храносмилателната система.

Балнеологичният комплекс в Интерхотел Сандански е препоръчван от специалисти център за лечение и профилактика на остеопороза – генерализирана и следфрактурни, заболявания на опорно-двигателния апарат – артрози и артрозоартрити.

Апаратната физиотерапия предлага различни процедури и начини за лечение спрямо нуждите на госта.

Гунафорезата е един от най-търсените апарати за резонансна магнитофореза. Тя има положително действие при мускулно-скелетни смущения, предизвикани от артрит, остеоартрит, ишиасни болки, болки в шиен, гръден, поясен дял на гръбначния стълб, както и мускулни разтежения.

Научете повече за всички процедури от тук.