Балнео и медикъл център ЛЕЧЕБНОВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ ПРОГРАМИ

Балнео и медикъл център ЛЕЧЕБНОВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ ПРОГРАМИ

Разположението на хотела и климатичните особености на района са изключително благоприятни за профилактика и лечение на бронхиална астма в трите й форми – алергична, неалергична и смесена. Още през първата седмица се наблюдава подобрение.

Цялостното балнеологично лечение в комплекса също оказва положително влияние върху заболявания като:

 • болести на горните дихателни пътища: хронични ринити, синузити
 • неспецифични белодробни заболявания: хронични бронхити, състояния след пневмония или ХОББ
 • невралгични показатели: плексит, радикулит, дископатия
 • алергия на кожата: уртикария, псориазис
 • някои бъбречни заболявания и нарушения на храносмилателната система

Балнеологичният комплекс в Интерхотел Сандански е препоръчван от специалисти център за лечение и профилактика на остеопороза – генерализирана и следфрактурни, заболявания на опорно-двигателния апарат – артрози и артрозоартрити.

Изключително благоприятно въздействие при лечението на остеопороза оказва парафинолечението, което в нашия балнеологичен център се прилага след лекарско предписание под формата на локална апликация върху болезнената зона

Основен компонент в лечебните и превантивни програми е препаратът ТОРФОЗОЛ – уникална, патентована в България съставка. Торфозолът е природен торф /натурален биопродукт/. В състава на препарата влиза изсушен и смлян торф, обогатен с елементите флуор, силиций и магнезий. Подходящ е и при лечение на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система след лекарско предписание. Торфозолът се прилага под формата на процедури с минерални вани, като частична апликация върху засегнатите места.

Апаратна физиотерапия

 • Ултразвук
 • Магнит
 • Електрофореза
 • Солукс
 • Д‘арсонвал
 • Немектродин

Ултразвукова терапия

Модерен лечебен метод, при който ултразвуковата вълна се съчетава с действието на лековити гелове и мехлеми. Прилага се най-често при проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат като дискови хернии, ревматизъм, травми и др. и заболявания на периферната нервна система – радикулити, плексити, ишиас, дископатии, болкови синдром и др.

Магнитотерапия

Използва благотворната лечебна сила на магнитното поле, за да подпомогне възстановителния процес на тъканите при травми, както и да облекчи болките при ревматизъм. Прилага се успешно при проблеми, свързани със сърдечносъдовата и нервна система, както и при възпалителни и хронични ставни или белодробни процеси.

Солукс

Оказва топлинно действие върху кожата, топлинен еритем в тъканите, хиперемия, разширява кръвоносните и лимфните съдове, което подобрява лимфо и кръвообръщението, разнася възпалителните процеси и намалява спазъма на гладката и напречно набраздената мускулатура, има и болкоуспокояващ ефект. Използва се при синуити, фарингити, ринити, пареза на лицевия нерв, плексити, миалгии.

Инхалация

Процедура, при която се дишат лечебните вещества съдържащи се в минералната вода и в различните медикаменти. Имат антибактериално, противовъзпалително, отхрачващо и възстановително въздействие. Те подпомагат оздравителния процес. Показателни са при простудни заболявания, назофарингити, ларингити, бронхити, пневмония. Особено благоприятен ефект имат при асматични заболявания.

Терапия с интерферентен ток

Този метод е подобен на терапия с ниско честотни токове. Терапевтичния ефект от използването на интерферентния ток се свързва с неговото физиологично действие върху тялото. Най общо може да се каже, че тези токове предизвикват подобряване на периферното кръвообращение, тъканния метаболизъм, отделянето на биологично активни вещества (което създава условие за противооточен и противовъзпалителен ефект). Има следните показания – невралгии, плексити, радикулити, навяхвания, състояния след фрактура, локсации, мускулни болки, спазми.

Минерални вани

Видовете минерални вани са:

 • Галванична вана – комбиниран метод на хидро и електротерапия. Ефектът от процедурата е противовъзпалителен и обезболяващ.
 • Перлена вана – извършва се микро масаж на тялото от въздушни мехурчета (перли). Има релаксиращ ефект.
 • Тангенторна вана – комбиниран метод съчетаващ балнео терапия и масажна техника. Има оздравителен ефект.

Gunaphoresis - апарат за резонансна магнитофореза

gunaphoresis

Интерхотел Сандански предлага нова услуга при лечението на мускулно-скелетни смущения, предизвикани от артрит, остеоартрит, ишиасни болки, болки в шиен, гръден, поясен дял на гръбначния стълб, както и мускулни разтежения.

Сега те могат да бъдат лекувани с GUNA инжекционен колаген, приложен посредством апарат Гунафореза. При този апарат лечебният ефект се осъществява посредством наслагването на две полета – електромагнитно и биофотонно. Това дава възможност за голяма дълбочина на проникване на специалния GUNA инжекционен колаген, водещо до висок процент на абсорбация на лечебния продукт.

Процедурите с него имат главно обезболяващ ефект, независимо от произхода на болката – ставно-мускулна, невропатна, травматична и др., както и регенериращ и противовъзпалителен ефект върху тъканите – хрущяли, мускули, сухожилия, лигаменти, ставни капсули и др.

Третират се широк диапазон заболявания: остеоартрози, дископатии, радикулерни синдроми и епикондилити, периартрити на раменната става, тендинити, лигаментити, мускулни контузии и др.

Когато се използват GUNA MD-Tissue и Matrix, апаратът Gunaphoresis много успешно се прилага в естетичната медицина за третиране на бръчки, целулит, локален адипозитас, цикатрикси. Което автоматично означава, че има добър ефект при късния следоперативен период за заздравяване на рани и предотвратяване на патологично разрастване на оперативния цикатрикс. Това са възможности за използване на апарата не само за лечение на болка, но и в една друга област, каквато е естетичната медицина и козметиката.

 

ЛЕЧЕБНОВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ ПРОГРАМИ ЗА ВЪЗРАСТНИ


ГУНАМАГНИТОФОРЕЗА

5 дни - 15 процедури (3 процедури дневно)

10 дни –  30 процедури (3 процедури дневно)

Интерхотел Сандански предлага нова услуга при лечението на мускулно-скелетни смущения, предизвикани от артрит, остеоартрит, ишиасни болки, болки в шиен, гръден, поясен дял на гръбначния стълб, както и мускулни разтежения. Третират се широк диапазон заболявания: остеоартрози, дископатии, радикулерни синдроми и епикондилити, периартрити на раменната става, тендинити, лигаментити, мускулни контузии и др.

Процедурите имат главно обезболяващ ефект, независимо от произхода на болката – ставно-мускулна, невропатна, травматична и др., както и регенериращ и противовъзпалителен ефект върху тъканите – хрущяли, мускули, сухожилия, лигаменти, ставни капсули и др.

В програмата са включени 15 или 30 процедури в пет дни / 3 процедури на ден /:

(В цената са включени начална и крайна медицински преглед) 

парафин, торф, перлена вана;

Гуномагнитофореза; 

средночестотни токове / интерферентен ток, диадин / ултразвук;


ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ  ЗАБОЛЯВАНИЯ

5 дни  – 15 процедури (3 процедури дневно)

10 дни  – 30 процедури ( 3 процедури дневно)

Програмата е преназначена за укрепване на вашето белодробно здраве и профилактика на заболявания на дихателната система. Състояния след пневмонии, бронхити, COVID-19, астма, болести на горните дихателни пътища: хронични ринити, синузити, и други.

Програмата включва 15 или 30 процедури (3 процедури дневно):

(Цената включва начален и заключителен лекарски преглед) 

 • инхалации /минерална вода, билки/
 • частичен масаж
 • лечебна гимнастика /дихателна/

ОБЩОУКРЕПВАЩА БАЛНЕОПРОГРАМА  

5 дни  – 10 процедури ( по 2 на ден)

10 дни – 20 процедури ( по 2 на ден)

При нужда от почивка и отпускане от ежедневните, физически и психически натоварвания. Програмата повишава общия жизнен тонус, стимулира обменните процеси и намалява стреса.

Програмата включва 10 или 20 процедури (2 процедури дневно):

(Цената включва начален и заключителен лекарски преглед)

 • топлинна апликация с парафин или торфозол
 • частичен масаж
 • минерална вана с ароматни екстракти
 • апликация на цяло тяло с морски концентрати

ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНОДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ  

5 дни – 15 процедури (3 процедури дневно) 

10 дни – 30 процедури ( 3 процедури дневно)

Програмата е преназначена за клиенти страдащи от заболявания на опорнодвигателния апарат: спондиоартроза, коксартроза, гонартроза, състояния след счупвания и други. 

Програмата включва 15 или 30 процедури (3 процедури дневно):

 (Цената включва начален и заключителен лекарски преглед)

 • апликация с парафин /торфозол/
 • частичен масаж
 • електролечение /по лекарска преценка/

 

ЛЕЧЕБНО ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ ПРОГРАМИ ЗА ДЕЦА (до 7г.)


ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ  ЗАБОЛЯВАНИЯ

5 дни – 15 процедури (3 процедури дневно)

10 дни – 30 процедури (3 процедури дневно)

Програмата включва 15 или 30 процедури за пет дни /3 процедури дневно/:

 (Цената включва начален и заключителен лекарски преглед)  

 • инхалация с минерална вода и билки /10-15 мин./
 • дихателна гимнастика /пасивни и активни упражнения/ 15 мин. или електролечебна процедура по лекарска преценка /10-15 мин./
 • частичен масаж 

ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

5 дни –  15 процедури (3 процедури дневно)

10 дни – 30 процедури (3 процедури дневно)

Програмата включва 15 или 30 процедури за пет дни /3 процедури дневно/: (Цената включва начален и заключителен лекарски преглед) 

 • електро- или светло лечебна процедура /по лекарска преценка/ 10-15 мин. 
 • лечебна гимнастика /пасивна и активна/ 15 мин.
 • частичен масаж