Местоположение

Град Сандански е сгушен в югозападната част на България,  в Санданско-Петричката контловина, намираща се непосредствено до подножието на Пирин. Той е разположен на равно разстояние между София и Солун и е важен кръстопът по международния главен път Е79 - на 20 км. от границата с Гърция и на 40 кв. от тази с Македония.

Климат

Сандански е известен като най-топлото селище в България със средна годишна температура от 14 °C, продължителност на слънчевото греене - 2506 часа, средно 5 мъгливи дни през годината и най-ниско съдържание на алергени във въздуха. Заради всичко това е съвсем разбираема и славата на града като най-добрата естествена балнеолечебница в Европа за хронични заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища бронхиална астма, хроничен и астматичен бронхит, състояния след бронхопневмонии, състояния на възстановяване след белодробни операции, емфизема на белите дробове, хронични ринити, фарингити, синуити, сенна хрема, респираторни неврози и др.

Основите на съвременното климатолечение и балнеолечение са поставени преди повече от 30 години с построяването на Интерхотел Сандански, като днес градът е известен национален и международен балнеоложки курорт. Това не е случайно, тъй като минералните извори в града са с температура от 33° до 83°С, отличават се с ниска минерализация, богат химически състав и успешно използване при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната, централната и периферна нервна системи и др.

История

Историята на Сандански датира от късния период на новокаменната и каменно-медната епоха (VІ-V в. пр.н.е.).

Градът такъв, какъвто го познаваме днес е издигнат върху множество антични пластове, които са били населявани от тракийското племе меди, от което произхожда и самият Спартак. Тракийците са известни със своите изкусни лечители, които се възползвали от всички целебни качества на местните минерални извори. По време на Римската империя тези тенденции продължават и свещените извори на Партикополис (дн. Сандански) се прочуват по всички краища на империята.

А малко по-късно на същото място светите лечители безсребърници Козма и Дамян поставят основите на балнеолечението. Те лекували народа си безкористно и единствено със силата на природата и християнската вяра. Именно те дават новото име на града - Свети Врач, което в превод означава "Светите лечители".

След Балканската война през 1912 г. и Междусъюзническата война през 1913 г. градът се превръща в политически и административен център на региона. А след идването на комунизма започва да носи името на българския революционер и войвода Яне Сандански - деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМРО) в Серския революционен окръг. По това време продължават да се поддържат всички минерални извори и да се използват за лечение на редица болести.

Всички тези хилядолетни традиции и забележителни природни ресурси превръщат Сандански в един от най-големите центрове на съвременното балнеолечение в България.

Забележителности в Сандански

Интерхотел Сандански се намира в началото на уникалния градски парк - един от най-големите в България и единствен с пясъчни алеи. В него можете да се насладите на красиви дървени беседки, детски кътове, множество малки водни басейни, както и на голямо изкуствено езеро. А в самото сърце на парка се намират и Летният театър и стадионът на град Сандански. Паркът дава отлични възможности за климатолечение и рекреация.

Археологическото наследство на Сандански е едно от най-богатите и разнообразни в България - на територията на града са декларирани над 100 паметника на културата. Безспорно най-впечатляващ и величествен е археологическия парк - той се намира в непосредствена близост до Интерхотел Сандански и включва Епископска базилика от четвърти век, античен комплекс, базилика на епископ Йоан, археологически музей.

Историческата легенда разказва, че някъде в околностите на днешния град Сандански е роден и живял храбрият тракийски вожд Спартак. Днес този легендарен тракиец и неговият произход от тези земи са увековечени с мемориален комплекс "Спартак", който посреща и изпраща гостите на Сандански на самия вход на града.

Забележителности в региона

Мелник е истински град-приказка, който очарова с неповторимата атмосфера и романтика на старинната си архитектура, запазена още от Средновековието и епохата на Българското възраждане. Заради всички свои археологически и архитектурно-художествени забележителности, градът е обявен за град-музей и културно-исторически резерват с международно значение. Градчето е прочуто с омайното си вино от широка мелнишка лоза и сладкото от смокини.

Роженският манастир край Мелник е един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Той е най-големият манастир в Пиринска Македония и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Основан е по времето на Деспот Алекси Слав (12-13 в.) и днес е дом на чудотворната икона-защитничка "Дева Мария", която е точно копие на чудотворната икона "Богородица-Портарница".

Национален парк "Пирин" е един различен свят, който заради неповторимото си биологично разнообразие и забележителните си природни образувания е определен за защитена територия. Това късче природа е безценно българско и световно богатство, включено в програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. Паркът обхваща над 40 000 хектара вековни гори, мраморни върхове, изумрудени езера, бистри реки и бели еделвайси, които са естествен пейзаж и среда за обитаване на много животни. В него се намира и живописният водопад "Попина лъка".

Храм "Св.Георги" в село Златолист - известен е най-вече с това, че в началото на 20 век в него е живяла известната пророчица Преподобна Стойна. Тя е смятана за предшественичка на Ванга и също като нея чрез своите пророчества и дарби е помогнала на много хора.

Защитена местност Рупите е популярна с лечебните си минерални извори с температура 74°C и с дебит до 35 л/сек. Намиращо се в източното подножие на възвишението Кожух, това място е обгърнато в мистичност. Рупите е едно от онези места, чиято природа е в състояние да възхити, вдъхнови и омиротвори дори и най-големите скептици. Невероятната красота на тази местност е способна да създаде у всеки чувство на хармония и спокойствие, и да му даде невероятен енергиен заряд. Заради всичко това не е чудно, че Ванга избира именно това място и за свой дом и издига храма "Св. Петка Българска".

Национален парк-музей "Самуиловата крепост" се намира на около 24 км. от Сандански и е посветен на цар Самуил и на неговите ослепени войници. Археологическите изследвания сочат, че укрепителните съоръжения се простират в протежение на повече от 8 километра. Паркът е част от Стоте национални туристически обекта и включва археологическия обект "Самуилова крепост" с консервирани 13 малки землянки и т.нар. "Голяма землянка", както и руините на наблюдателната кула на Самуиловата крепост. В парка е изградена панорамна площадка с мемориална композиция и експозиционна зала.

Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, който е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с уникална архитектура и с обща площ 8800 кв. м. Любопитно е, че манастирът е бил разрушаван няколко пъти в следствие на пожари, но сградите всеки път се издигат наново, като днес са запазени Хрельовата кула с параклис "Преображение Господне", църквите "Рождество Богородично", "Въведение Богородично", "Св. Лука", "Покров на Света Богородица", "Св. св. Петър и Павел", "Успение Богородично" и двата метоха "Орлица" и "Пчелина". Друг интересен факт е това, че от няколко години Рилският манастир има статут на отделно селище, което днес има цели 58 постоянни жители.